12 Aralık 2016 Pazartesi

İŞ GÜVENLİĞİ UZMANLIĞI MESLEĞİNE BİR BAKIŞ




Ülkemizde 2012 Yılında Uygulamaya Konan "6331 Sayılı İş Sağlığı Güvenliği Kanunu", İş Yerlerine yepyeni bir kültür ile tanışma fırsatı vererek alışılmışın dışında bir uygulamalar zinciri ve farklı bir sektör yaratmıştır. Yayınlanan bu yasa ile birlikte ortaya çıkan "İş Güvenliği Uzmanlığı" mesleği önceleri mühendis kökenli mezunlara yeni iş imkanları yaratmıştır. Daha sonra devlet uzman açığını da göz önüne alıp Fizik, Kimya, Biyoloji, Mimarlık ve İş Sağlığı ve Güvenliği Ön Lisans programlarına Uzman olmak için şans vererek bu yolu açık tutmuştur. 

Gelişen çağ ile birlikte bilim ve teknoloji ile paralel giden İş Güvenliği Sektörü elbette durağan bir şekilde olamazdı. Uzmanlar da pek tabi aynı şekilde gelişen ve değişen çağa ayak uydurarak mevzuat bilgisini sürekli güncel tutmak zorundalar. Uzmanlık Tamamı ile bilimsel bilgi ile yapılan bir meslek olduğuna göre bu mesleğin kendisini sürekli gelişime açık tutmayan insanlara göre olmadığını söyleyebiliriz. 

Okulu bitirdin, kursa gittin ve 2-3 ay ders çalışarak emeğinin karşılığını almak üzere OSYM nin yaptığı sınava girdin ve ondan da en az 70 alarak uzman oldun!! Yürü be, kim tutar seni!! Artık bir OSGB de yada şantiyede görev yapmaya hazır ve nazırsın. OSGB de sana onlarca firma verildi. Sen de şevkle firmalarını yavaş yavaş ziyaret etmeye başladın ve İlk Firmana gittin. Firma Sahibi Ahmet Bey "metal sektörü"nde hizmet veriyor. Oturdun bir koltuğa ve Ahmet Bey den İSG ile ilgili evrak ve klasörleri istedin. Ahmet Bey sana sert bir bakış attı ve klasör ve evrakları uzattı. Dosyaları incelediğinde   İSG ile ilgili yapılan doğru dürüst bir şey göremedin. 

Ahmet Bey ne ortam ölçümlerini yaptırmış, ne makinelerin periyodik bakımlarını, ne yangın tüplerinin kontrollerini, ne de elektrik tesisatı ile ilgili eksikleri gidermiş. Ahmet Beye dönerek; "Ahmet Bey İSG ile ilgili eksiklerinizi en kısa zamanda tamamlamanız gerekiyor ve ben bu eksikleri ayrıca "Tespit ve Öneri" defterine de yazacağım" dedin. Alınması gerekli İSG tedbirlerini yazdın çizdin ,gittin geldin ve yine yazdın çizdin. Bir baktın ki aradan 1 yıl geçmiş ve aslında firmada İSG adına çok ta yol alınamamış.

Ahmet Bey her ziyarette "Ya bu ay bunları yazmasak?, İşletmede durumlar kötü, personellere maaşlarını zor veriyorum zaten! Bir de sen bana masraf çıkarıyorsun!" tarzı cümle aralarında sana laf sıkıştırıyor. Sen de rica minnet Ahmet Beye İSG Tespit Öneri defterine yazılanları yapması gerektiğini, aksi halde yasal yaptırımlarla karşılaşabileceğini uygun bir dille anlatmaya çalışıyorsun.

Ancak nafile, Ahmet Bey yine bildiğini okumaya devam ediyor. Her firmada olmasa da Uzmanlar firmaların büyük bir çoğunluğunda yukarıda yazdığım durumlar ile karşılaşıyor. İş veren Uzman için OSGB ye fatura ödediğinin bilincinde. Dolayısı ile parasını ödediğim kişi bana yaptırım uygulamaya çalışıyor havasındalar. Sistem bu haliyle tıkanıyor ve uzmanın işverene karşı hiç bir yaptırım gücü kalmıyor. Burada rica minnet ile ve uzmanın iletişim yeteneğine göre  firmanın İSG Politikası şekilleniyor da denebilir. 

Bu şekilde yürüyen bir sistemin İş Kazası istatistiklerini yükselteceği aşikar. Dolayısı ile Uzmanı kendi içerisinde bir çıkmaza ve kıskaca sokan bu anlayış, yerini devlet destekli ve tam yetkili uzman profiline terketmelidir. Aksi halde İş Kazalarında dünya sıralamasında her zaman üst sıralarda olmaya devam edeceğimizi tahmin etmek çok ta zor olmasa gerek. Sektörü ve Camiayı temsil edebilecek bir meslek odası halen kurulamamıştır. 

Dernekleşme şeklinde bir örgütlenme ile uzmanlar bir arada tutulmaya çalışılsa da, derneklerin dağınık olması ve bir çatı altında toplanamaması nedeni ile bu örgütlenme modeli aslında beklenilen faydayı sektöre sağlamaktan uzaktır. Dolayısı ile her geçen yıl sayıları artan uzmanlar, halen özel sektöre bağlı olarak haklarını aramakta ve maaşlarını almaktalar. Bu ve benzeri bir çok sorun çözülmeyi beklemektedir. 

Proaktif bir yaklaşım ile Sağlık Sektörünün yükünü hafifleten ve insan yaşamına hizmet eden "İş Güvenliği Uzmanlığı" Mesleği, en az hekimlik kadar önemsendiği ve bu mesleğe değer verildiği sürece, sektör çalışanları hak ettiği yere ve saygıya kavuşacaklardır.

Mesut YÜKSEL

0 yorum:

Yorum Gönder

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Colgate Coupons